Saturday, August 21, 2010

Surat Berantai

* Bunyi mesej.*
* Buka mesej, baca.*

Sebelum akhir bulan ini, katakan I LOVE YOU kepada 15 orang kawan anda.
Sekiranya anda tak melakukannya, tahun 2010 akan menjadi tahun yang MALANG. So, I LOVE YOU my friend. It’s true.

Saudara ISLAM kita sedang sengsara akibat perbuatan zalim Yahudi. Pemimpin Hizbullah menyeru org ramai agar berdoa untuk mereka demi kebebasan mereka. Forwardkan mesej ini kepada 9 orang kawan anda. Sekiranya anda tak sebarkan, nescaya anda akan mendapat NASIB BURUK selama 9 TAHUN. Adakah anda mau menerima nasib itu hanya kerana xmahu korbankan 9sen ? Fikir-fikirkanlah. Demi ISLAM !!

Pernah dak hampa dapat mesej cam ni atau pun mesej yang sewaktu dengannya ? Mesti pernah kan. Muhong r kalau tak pernah dapat kecuali kalau hang tak pernah pakai handphone. Zaman batu ahh hang.

Dah banyak kali aku dapat mesej cam tu sampai aku dah naik muak+meluat. Bagi yang innocent, mesti dia akan turutkan saja macam aku dulu. Huh! Punya la takut konon-konon dapat nasib buruk, cepat-cepat aku p forward kat kawan-kawan aku. Yang harre nya, boleh kawan aku p send balik kat aku. Cilake. Habeh la kdit aku woi nak kena send lagi. Hampeh kau. !

Lepas send tu, aku ingatkan dah boleh rilex la kan sebab dah lepas SUMPAHAN MESEJ tuh. Tak sangka kawan aku p send kat aku lagi. (T_T). Kali ni versi yang lain tapi situasi yang sama. Isinya depa ubah sikit tapi SUMPAHAN NASIB BURUK tu masih ada malah makin bertambah tahun MALANG tuh. Gilaa. Daripada 9 orang, depa gatai2 p tambah sampai 15 orang pulak. Kalau 9 orang untuk 9 tahun, 15 orang pula untuk. . . 15 TAHUN ?? Ekau biar bonar weh ! Ini dah melebihi had ! Daripada budak innocent tuh, aku bertukar menjadi INCREDIBLE HULK ! Hiyakk ! Mula aku nak mengamuk nih. Entah sapa la yang reka semua mesej-mesej karut-marut tuh.
aku nak cekik kau !!

Mengikut kata-kata orang, mesej tuh dipanggil Surat Berantai atau dalam bahasa omputih we called it Chain Letter. Senang2 hampa tengok lukisan buruk aku nih. Cam lukisan budak tadika ja aku tengok.
erk..paham dak ? (=_=")

Bermula daripada si setan penghantar mesej, dia turunkan kepada kawan dia, kawan dia forward kat cik awek, cik awek forward kat encek balak, encek balak forward kat abg, abg forward kat adik, adik forward kat kakak, kakak forward kat mak, mak. . . bla. . . bla. . . bla. . .pendek kata, cam tu la dia tersebaq p merata dunia.


Aku tanya kawan-kawan aku, semua suruh jangan amek peduli, buat dunno, tayah layan. Fine. Aku memang tamaw layan tapi kalau dah sampai satu tahap di mana tahap kesabaran ku dicabuli, sememangnya aku akan marah habis-habisan. Huh.! Bukan ape, hari tu, masa aku ngah lepak2 chill depan tb, ade la sorg hamba Allah ni mai hantaq mesej kat aku. Mesej dia cam ni, aku bt singkatan sebijik cam yang dia hantaq kat aku.

“ Jgn bgga dengan jas n brdasi krna pkaian trakhir kite adlh kain kafan. “ Jgn bgga dgn mobil n motor krn kndraan trakhir kte adlh keranda. “jgn bgga dgn rmh n istanamu krn tempat perisrhtn mu terakir adlh kubur “ jgn bgga dgn kecantikn n ketmpanan mu krn akhirnya hnya sntpn cacing tnh.. Saya bersumpah demi Allah , demi islam sya akn sbr kn kr 15 tmn sya. Jika saya melanggar nya, sya akn disumph dn dpt nsib malg, n sgla usha sia2. Maaf, anda dah bernazar. Sila sebarkn. Sya juga brkorban.

Hang nampak dak kenapa aku marah ? Ya, perkataan NAZAR tuh. Dia ingat benda ni boleh dibuat main kot. Dia tataw ka makna nazar tuh apa ? Dia taw dak hukum langgar nazar ? GILA !!!!! Sebab tu la aku marah gila bangang nih, aku rasa cam nak je maki si pembuat mesej nih. Aku rasa cam nak je sepak+terajang laju2 kat badan dia. Potong 18 buat tatapan harimau pun best gak nih. Kasi lenyek dengan tren atau kereta kebal. *Aku memang kejam. No apologize for this person.*

Hoho. Kejam jugak aku rupanya. Baru taw. Muahaha ! Kepada sapa2 saja yang dapat mesej macam aku tuh, ingin sekali aku jelaskan di sini, itu BUKAN NAZAR okeh. Nazar ni setahu aku mewajibkan diri untuk melakukan sesuatu amalan dengan niat nak mendekatkan diri kepada Allah. Dalam hal ni, aku tengok..macam bukan ja. Tak kena langsung. Mesej ni saja nak perkena orang nih. Aku cukup meluat dapat mesej cam nih. Serius, aku cam nak je p siasat sapa yang reka segala mesej2 tuh dan dari mana dia disebarkan.

Tak cukup di handphone, depa gatai p send kat inbox email aku plak. Lepas maju sikit, depa p hantaq kat mesej di Facebook plak. Huh ! Nyampah aku. Menyemak je. Aku kalau dapat surat2 cam tuh, serius aku padam je. Peduli ape aku nasib malang ke, hapa ke, aku TAK KISAH, aku TAK CAYA, aku BENCI, aku NYAMPAH, aku MELUAT, aku...ape g ? Lantak la. Dapat je kat aku, aku padam then aku akan marah si penghantar sebab caya benda karut2 ni. Uztazah Datuk Dr Mashitah pun ada cakap yang sesiapa yang percaya menate2 tuh, ia adalah unsur2 syirik. Soal nasib malang ke ape ke itu semua dah tertulis di tangan Allah. Hang sapa nak ubah semua tuh ? Uztazah juga cakap jangan sebarkan mesej tuh ( konon2 takut kalau tak forward sat g dapat nasib buruk ) sebab ia akan menggugat akidah kita.

Sekian tazkirah aku. Huhu. Just for a reminder untuk hampa semua, kalau dapat surat berantai, tolong JANGAN PERCAYA petak2 okeh ! Peace dudes ! Aku ngantok ni. Nak tidur. Bye.

P/S : Aku dah 16 rupanya. Dah boleh amek lesen motor. Weeeee~~ Tapi..aku bawak motor pun tak reti..T_T...sapa2, mai ajaq aku weh..T_T..

13 comments:

  1. Aku pun ade jgak dpt msg menatang ni..

    Jap.. marah btol ko dpt bende2 ni kan.. aku bunat dunno je..

    Tp bile pikir balik, ko marah pengirim, dah boleh jd 'reverse chain letter'..

    Pengirim kene marah dgn najaa.. then marah previous pengirim kepada pengirim sebelumnya and so on..

    So last2, setan tu kene marah la ek?.. o.0

    ReplyDelete
  2. hahahahha...aku ada gak org bg mende nih..

    ada gak la aku hantar,

    tp last-last mcm buan kredit je jadi msg2 mcm tu aku abaikan la :D

    ReplyDelete
  3. habib : muahaha ! :)
    a_ad : heeee..jangan sebarkan. :)
    wan pai : baik. :)

    ReplyDelete
  4. aku pon slalu dpt..tp sblom aku forward tuk member2, aku delete dulu yg ayat: tolong sebarkan tu kepada kawan2...so x de la jd berantai..abis sampai situ je

    ReplyDelete
  5. anonymous : wohh. pandai2. :)) bagus !

    ReplyDelete
  6. jangan layan
    gwa kalau dapat. tak habes bace lagi, gwa da buang da.
    gyahahahaha~

    ReplyDelete
  7. cam sial je blog nie...x dak pa2 maklumat yg best pon..p mampos la hg najjaaah..BLOG X BEST DOWH..

    ReplyDelete
  8. hellioz : gyahhahaha ! perghh ! hellioz mai ke blog aku ! yeehhaa ! xD

    anonymous : haha ! oh yea ? cam sial ? then why nak tengok ? kau la patut pegi berambos. Ni blog aku bodo ! btw, eja nama aku pun tak betul. HAHA ! sian kau. ;P

    ReplyDelete
  9. Meh ceq nak ajaq nek moto ,, FREE je

    ReplyDelete
  10. shaffiq : haha ! ngeeeee~ lai lai lai.. xD silakan ajar patik tuanku.

    ReplyDelete
  11. Slumber Je Ko CKp Org Xde Hp KunO....

    ReplyDelete
  12. MapHack : haha ! So what ? Blog aku weyy. Ta suka berambus ahh. =)

    ReplyDelete

Post Aku

Related Posts with Thumbnails